Chłodnice w przetwórstwie owoców i warzyw

Owoce i warzywa są bardzo delikatnymi produktami w branży spożywczej. Ich sezonowość sprawiła, że ludzie chcieliby zachować te smaki i rozkoszować się nimi przez cały rok.

Dzięki chłodniom przechowywani owoców i warzyw jest możliwe przez cały rok. Dodatkowo chłodnie pomagają w przetwarzaniu tych produktów.

Zamrażarki płytowe pozwalają na głębokie mrożenie produktów. Dzięki temu procesowi warzywa i owoce nie zmieniają swoich walorów estetycznych i kulinarnych, a także nie są zabijane ich walory odżywcze.

Chłodnice także w przetwórstwie spożywczym pomagają utrzymać piękny wygląd owoców i warzyw np. na wystawach. Chłodnice pomagają także w utrzymywaniu dobrego stanu maszyn. Dzięki wymiennikom ciepła chłodnice schładzają silniki maszyn, które bez tego mogłyby się zagotować.

Maszyny mogą być stosowane przy myciu, obieraniu czy też drenowaniu owoców i warzyw. Ponad to ich przetwarzanie takie jak obieranie, ścieranie lub ubijanie, także robione jest przez maszyny.

Chłodnice pomagają nie tylko w przechowywaniu owoców i warzyw, ale także w konserwacji maszyn, które są filarem przetwórstwa.

Zatem jedząc dżem, mus albo rozmrażając zimna truskawki zawdzięczamy to możliwościom technologicznym, które pozwalają na odpowiednie przetwarzanie owoców natury.