Chłodnice i zamrażarki płytowe - charakterystyka urządzeń
Urządzenia chłodnicze spełniają ważną rolę nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w wielu innych dziedzinach przemysłu i gospodarki. Na każdym kroku spotykamy się z różnego rodzaju sprzętem chłodniczym. Szczególnym jego rodzajem są chłodnice i zamrażarki.
Instalacje chłodnicze, jak chłodnice czy zamrażarki płytowe są wykorzystywane nie tylko w celu przechowywania towarów wrażliwych na temperaturę i zapewnienia im optymalnych warunków, ale również w transporcie chłodniczym. Chłodnice wykorzystywane są ponadto w systemach klimatyzacyjnych, czy w samochodach.
Szczególna rolę pełnia jednak zamrażarki płytowe. Wspomnieć należy przede wszystkim o zaletach procesu mrożenia. Zamrażanie artykułów spożywczych stanowi jedną z najbardziej trwałych form utrwalania i przedłużania świeżości żywności. Niewątpliwymi zaletami mrożenia jest zachowanie w maksymalnym stopniu wartości odżywczych i walorów smakowych oraz zapachowych mrożonych produktów.
Zamrażarki płytowe zapewniają skuteczny proces mrożenia. Dostępne są w wersji pionowej i poziomej. Przeznaczone są do produktów w całości, jak i rozdrobnionych oraz cieczy.
W zamrażarkach płytowych poziomych najlepiej przechowywać produkty odporne na nacisk. Przede wszystkim w tym typie zamrażarek dobrze przechowywać ryby i mięso. W odróżnieniu od zamrażarek poziomych zamrażarki pionowe nie wymagają stosowania tac. Utworzone w wyniku zamrożenia produktu bloki wyciągane są spomiędzy płyt za pomocą specjalnych łap.
Duża szybkość zamrażania to jedna z największych zalet zamrażarek płytowych. Poza tym wykazują wysoki wskaźnik wydajności zamrażania w stosunku do zajmowanej powierzchni produkcyjnej.