Chłodnice - specyfika procesu zamrażania.
Chłodnice odpowiedzialne są za utrzymywanie stałej, najczęściej niskiej temperatury w różnych urządzeniach. Najczęściej są to urządzenia chłodnicze takie jak lodówki, zamrażarki a także komory czy rozmaite zestawy. Proces, który pozwala na przechowywanie żywności przez maksymalny czas, nazywany jest zamrażaniem. Taką czynność wywołują przede wszystkim zamrażarki oraz mroźnie.
Jednak zanim przeznaczymy konkretne produkty do zamrożenia, to wcześniej trzeba je odpowiednio do tego faktu przygotować. Najpierw należy żywność specjalnie poporcjować. Oczywiście inaczej to będzie wyglądało w przypadku mięsa, a jeszcze zupełnie inaczej w kwestii warzyw i owoców, a inna sprawa będzie dotyczyć wyrobów mącznych takich jak naleśniki czy pierogi.
Jeśli chodzi o mięso, to zanim chłodnice zajmą się jego mrożeniem, należy wcześniej je opłukać, osuszyć i pozbawić wszelkich zbędnych kości. Warzywa, które również mają być schłodzone przez chłodnice w zamrażarce, należy obrać, umyć i pokroić w wybrane przez siebie kawałki. Czasem mogą to być plasterki, a czasem paseczki. Zawsze żywność zamraża się w specjalnych do tego celu woreczkach bądź gotowych pojemnikach, które są już w zamrażarce.