Amoniak

Amoniak i jego kontrola w urządzeniach takich, jak chłodnice

Dostarczanie żywności do sklepów jest czymś naturalnym. Wiadomo, że artykuły spożywcze muszą być przechowywane w określonych warunkach, należy im zapewnić odpowiednie parametry także podczas ich transportu. Branża chłodnicza ma od dawna swoje sposoby na utrzymywanie stale niskich temperatur, które są tak ważne dla ochrony żywności przed zepsuciem. Liczne urządzenia chłodnicze opierają swe funkcjonowanie na czynniku chłodzącym, którym jest amoniak.

Wszelkiego typu chłodnice, lodówki czy lady chłodnicze nie mogłyby sprawnie działać bez właściwego obiegu amoniaku w ich instalacjach. Obieg w urządzeniach takich, jak chłodnice jest hermetycznie zamknięty, a szczelność ta ma swoje podwaliny w szkodliwości amoniaku na organizm ludzki. Niebezpieczne są bowiem jego opary lub wyciek z urządzenia, które mogą spowodować uszczerbek na zdrowiu czy śmierć. Jednak w przypadku wszelkich chłodnic nie należy się tego obawiać.

Wiadomo, iż amoniak może ulatniać się w czasie jego sprężania czy skraplania, i nie jego ilość niezbędna w urządzeniu, by prawidłowo działało będzie niewystarczająca. Jednak można uzupełnić jego poziom, przy zachowaniu wszelkich środków ostrożności, lecz zdarza się to niezwykle rzadko i do tego w przypadku większych chłodnic czy mroźni.